[...] syntezę kolagenu, to już jej kolosalne przedawkowywanie wcale nie musi służyć zdrowiu. W wielu środowiskach silnie zmitologizowana jest także witamina B12. Typowe źródła witaminy B12 w diecie to pokarmy pochodzenia zwierzęcego: wątroba, mięso (np. wołowina i jagnięcina, kurczak), mleko, jaja, ryby i skorupiaki. Czy jej przedawkowywanie np. [...]
[...] ale także dostarcza organizmowi niezbędnych elementów, które mogą przyczynić się do poprawy zdrowia. Jakie są korzyści zdrowotne wynikające ze spożycia podrobów? Nadmiar witaminy A Podroby są również bogate w witaminę A, a jej nadmiar jest magazynowany w wątrobie, a nie wydalany z moczem. Nadmiar witaminy A może powodować objawy, takie jak [...]
[...] mineralnych” „codziennie spożywanie szklanki 100% soku może pomóc w realizacji zaleceń dotyczących spożycia owoców” „szklanka soku pokrywa 50-60% zalecanego spożycia witaminy C oraz 16% spożycia folianów u dzieci i osób starszych” „witamina C poprawia wchłanianie żelaza niehemowego, pomagając w utrzymaniu prawidłowego poziomu żelaza w [...]
[...] tłuszczów nasyconych. Wiele wskazuje na to, iż witamina C pełni ważną rolę w zapobieganiu insulinooporności - zapewne może poprawiać wrażliwość na insulinę. Podawanie witaminy C może być sposobem leczenia zaburzeń metabolicznych. A to bardzo ważna informacja dla osób, które chcą się odchudzać lub cierpią z powodu zespołu metabolicznego. [...]
Witamina K jest mikroskładnikiem pokarmowym z grupy witamin rozpuszczalnych w tłuszczach. W pokarmach roślinnych, za wyjątkiem fermentowanej soi i kiszonej kapusty, występuje w formie filochinonu, czyli witaminy K1, natomiast w pokarmach zwierzęcych – głównie menachinonów, czyli witaminy K2. *wg popularności sprzedaży w sklepie SFD
[...] jest z jej właściwościami antyoksydacyjnymi. Witamina E a zdrowie wątroby Gdy osobom chorym na niealkoholowe stłuszczenie wątroby, przez okres pół roku, podawano 300 mg witaminy E, zauważono znaczny spadek wskaźników świadczących o przebiegu stanów chorobowych. Dodatkowo suplementacja witaminą E u osób ze stłuszczeniowym zapalenie wątroby, [...]
[...] tym idzie, zapotrzebowania na związki regulujące przemiany metaboliczne. W SFD PREWORKOUT na 15 g proszku przypada 600 mg inozytolu, 200 mg (1250% zalecanej dziennej dawki) witaminy B3 pod postacią niacynamidu oraz kwasu nikotynowego, a także konkretna dawka witaminy B12, bo aż 9 µg (360% wskazanego spożycia), i to w najbardziej aktywnej [...]
[...] rodzajem raka skóry jest czerniak. Co możemy zrobić, aby uchronić się przed tym zagrożeniem? Co stwierdzono? Stwierdzono, że w grupach przyjmujących witaminę D poziom tej witaminy we krwi wzrósł średnio o 36.28 nmol/L w porównaniu do grup, które nie brały witaminy. Zauważono, że efekt zależał od dawki witaminy D i początkowego poziomu witaminy [...]
[...] przeciwmiażdżycową, realizowaną głównie poprzez właściwości antyoksydacyjne, wykazywano również w odniesieniu do innych składników pokarmowych, przykładowo koenzymu Q10, witaminy K2, berberyny i kurkuminy. Jednak najwięcej związków o tego typu właściwościach zidentyfikowano pośród flawonoidów – składników pokarmowych charakterystycznych dla [...]
Pomimo że na forum co jakiś czas pojawiają się tematy odnośnie tego, jakie suplementy wykorzystywać, w jakich porach dnia oraz jakich kombinacji unikać, nadal w związku z tym jest sporo niejasności. Wątpliwości zazwyczaj pojawiają się, gdy mamy zbyt dużo suplementów w naszej diecie, które wykorzystujemy podczas jednego cyklu, jak i informacji [...]
Słodycze kuszą nie tylko swoim smakiem, ale też wyglądem. Będąc na diecie potrzeba wiele samodyscypliny, by umieć odmawiać sobie słodkości. Na szczęście żyjemy w czasach, gdzie tradycyjne słodycze znajdują swoje odpowiedniki w zdrowszej wersji.
Zanim przejdziemy dalej... w perspektywie kilku lat życia nie ma aż takiego znaczenia, czy pijesz napoje „chemiczne”, czy „naturalne”. Nie ma znaczenia czy cukier ma takie, czy inne pochodzenie, czy jest trzcinowy, czy z buraka cukrowego. Nie ma aż takiego znaczenia, czy w środku opakowania znajduje się syrop glukozowo-fruktozowy, miód, czy [...]
[...] mają znaczenie w profilaktyce i/lub leczeniu raka. Przykro mi, ale to internetowa plotka, która niesamowicie urosła w siłę. Tak samo wygląda kwestia dożylnego podawania witaminy C - nikt nie udowodnił, by miało to jakiekolwiek znaczenie dla zwalczania nowotworów. A ile tysięcy osób na własną rękę poddaje się takiej „terapii”? To samo dotyczy [...]
[...] jaja, ryby i produkty mleczne, to dostarczane wraz z nimi białka będą wspomagały syntezę kolagenu w organizmie. Nacisk kładziemy również na dostarczenie odpowiedniej ilości witaminy C oraz białka zasobnego w aminokwasy tworzące kolagen. Kolagen jest dobry dla układu pokarmowego Kolagen jest skutecznym elementem, wspomagającym funkcjonowanie [...]
W artykule odniosę się do kilku kwestii, które pojawiają się jak bumerang, a wydawałoby się, iż zostały już dokładnie omówione i wyczerpane. W treningu siłowym, diecie, suplementacji i w sposobach regeneracji nie sposób wymyślić już zbyt wiele nowego. Niemniej w zalewie informacji dostępnych w XXI wieku nie jest trudno popełnić błędy. Czy muszę [...]
[...] - kolagen VERISOL w kapsułkach Collarose - kolagen VERISOL w jednoporcjowych shotach Wszystkie produkty zawierają dodatki o funkcjach wspierających produkcję kolagenu, tj. witaminy C i H (biotynę) oraz kwas hialuronowy. Z pewnością każda z tych form jest bardziej przystępna niż buliony czy ryby spożywane na co dzień. Dodatkowo dzięki [...]
[...] produkowania tego hormonu (HGH Human Growth Hormone). Witaminy oraz minerały zawarte w tych niepozornych owocach Jagody goji, podobnie jak wszystkie jagody, zawierają cenne witaminy, minerały, a także przeciwutleniacze, które pomagają utrzymać nasze zdrowie oraz samopoczucie w dobrej kondycji. Nie ma dokładnych danych, ile zawierają witamin oraz [...]
Dieta roślinna zyskuje coraz większe grono zwolenników. Produkty są bogate w składniki odżywcze, takie, których nie znajdziemy w pokarmach pochodzenia zwierzęcego. Modna staje się całkowita rezygnacja z produktów odzwierzęcych i przejście na wegetarianizm. Zainteresowanie weganizmem zaczęło wzrastać pod koniec 2010 roku i od tego czasu nieustannie [...]
Zwolennicy współczesnego nurtu antymedycyny często głoszą, iż dożylne podawanie witaminy C leczy raka. Wiele osób twierdzi, iż witamina C leczy wszelkie nowotwory, gdyż tak przeczytali np. w książce „Ukryte terapie” J. Zięby. Niestety, w dobie Internetu nawet największe brednie, najbardziej oklepane mity oraz pół-prawdy roznoszą się [...]
Papryka to jędrny, błyszczący i o specyficznym smaku owoc. Zaraz, zaraz… Jak to owoc? Przecież papryka to warzywo… To wcale nie błąd, ponieważ pod względem botanicznym papryka jest owocem (tak samo, jak ogórek, cukinia, awokado). Powstaje ona z kwiatu rośliny i zawiera w swoim wnętrzu nasiona. I to wystarczy, by uznać ją za owoc. Ostre odmiany [...]